8 Temmuz 2010 Perşembe

Kısa Film / ISLAND_ Fyodor Khitruk



 

Island - 1974 Cannes Film Festival Best Short Film



1974 yılında... Kapitalizmin boka çevirdiği bir adadan, bir odun parçasına tutunup farklı kolları çırpan iki kişinin aynı yöne gidebilme ümidi varmış en azından...
..diye bakılıp umutvâr olunabilir tabii ki bu kısa film vesilesiyle. Ancak tabii.. şöyle bir tarafı da var işin... Kapitalizm, militarizm, enflasyon, faşizm vs vs .. bütün bu ve bunun gibi kavramların içinin boşaltılıp sanki insandan bağımsız bir canlı organizmaymış gibi gösterilmesi de aynı dönemlere denk düşüyor.
Filmde verildiğinin aksine, adada kalan saf masum bir insan ve dışarıdan gelip her şeyi berbat eden bir düşman yok aslında. Senaristin, yönetmenin işin dışında tuttuğu kahraman ağabeyimiz de işin içindedir yani.. Kaldı ki o da o adaya, kendi isteğiyle düşmedi (!) . Ve hatırlanması gerekir ki, kendisini o ıssız adadan kurtaracak bir gemi arayışı içinde. Kurtulacak.. Nereye ? Modern dünyaya doğru..
Kapitalizm; insanın zaafları, kötülüğü, tüketme, yok etme hevesi olduğu için var. Yani o masum insanın adadan kurtulmak ve modern dünyaya dönmek arzusu, o adaya tek bir çiçek ekmemesi, emek vermemesi, orada kaldığı süre içerisinde tek amacının oradan kurtulmak olması; filmin senaryosunun ya da daha doğru bir söylemle bu senaryo yoluyla bana bir şeyler anlatmak isteyen kişinin, kapitalizmin ne kadar karşısında olduğu hakkında derin şüpheler uyandırır bende..
Ek olarak; Filmde, dışarıdan gelen ve kapitalizmi temsil eden her figüre dikkatlice bakmak gerekir. Bizim saf "insan" karakterimizin yanında ne kadar da güçlü, karşı koyulamaz duruyorlar. Ve bizim "kahraman" insanımız, adasına gelip ağacını kesen, boru hattı bağlayan adamlara karşı, tepki göstermiyor. Yani; iyi, doğru, saf insan olmak.. bunlara sessiz kalmak, direnç göstermemekle sembolize edilmiş. İşte bu film de, bu vesileyle hizmet veriyor aslında kapitalizme. Karşı durduğu gibi bir üst mesaj vermesine rağmen, aslında kapitalizme karşı yapılabilecek tek şeyin, fiti fiti yüzerek kaçmaktan başka bir şey olamayacağı öğretisiyle sonlanmış... Bu sebeple de, ödülünü almış zaten...

....balayına isyan....

Hiç yorum yok: